Overbieden

Het kopen van een huis gaat tegenwoordig vaak door een bod uit te brengen op een huis en dan afwachten of jij de gelukkig koper van het huis gaat worden. Hoe de uiteindelijke prijs tot stand komt is vaak niet duidelijk. 

 
Het is verstandig vooraf je financiële situatie in beeld te laten brengen. Wat zijn de inkomsten, wat zijn de uitgaven, de overwaarde, spaargeld etc? Wat wil je er per maand voor betalen?  Studielening en private lease beïnvloeden de leencapaciteit negatief. Wat kan je lenen? Veel websites geven een indicatie. Bij een bank kan je gemiddeld minder lenen dan bij andere aanbieders. De hoogte van de rente speelt daarbij een rol. Wil je het zeker weten, laat mij dan een berekening maken. Ik vergelijk namelijk 30 partijen op basis van de maximale leencapaciteit. Eigen geld is bij het overbieden belangrijk. Dat kan ook de overwaarde op je huidige woning zijn. Dat geeft ruimte. Als wij alles goed in beeld hebben kan je zelfs overwegen zonder financieringsvoorbehoud te bieden. Ik help je daarbij. Bij een oudere woning is het overwegen van een bouwtechnische keuring te overwegen. Daarmee voorkom je veel ellende. 
 
Wat voor bedrag moet je bieden? Het overbieden van € 10.000  lijkt veel geld, maar geeft een hogere maandlast van ca € 35,-. Laat je daarvoor je droomhuis schieten? Het kan soms slim zijn om In ieder geval geen rond bedrag als eindbod neer te leggen, als het gaat om het hoogste bod. Ook helpt het als je flexibel bent t.a.v. de afname datum van de woning. Dat zijn allemaal aspecten die voor de verkopende partij van belang zijn. Als je gaat overbieden is het goed dit uit eigen middelen te doen, waarbij je rekening moet houden met de kosten koper en je moet ook in het achterhoofd houden dat de taxatiewaarde mede van belang is bij het bepalen wat je uiteindelijk kan lenen. Reken jezelf niet te rijk. De overwaarde stellen geldverstrekkers vast door de of de verkoopwaarde te nemen (als je oude woning al definitief is verkocht, of de waarde uit een taxatierapport. Is de woning nog niet verkocht ga dan uit van 90% van de waarde. Kortom ga niet zomaar bieden. Er komt wel wat meer bij kijken en laat mij je daarom bijstaan. Maak een vrijblijvende afspraak. Heb je al een aantal keren achter het net gevist?  Dan adviseer ik je bij te laten staan door een aankoopmakelaar. Daarmee heb ik goede ervaringen opgedaan en vaak lukt het dan wel. Hypotheekadvies ook bij het bieden op een huis? Vraag het Paul.  

Delen mag 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar top